Oct 10, 2009

Den 08 - Bolivia - La Paz

Rano taxikom na busovu stanicu v Pune, smer Bolivia, nekonecne altiplano, cize nahorne plosiny, nadmorska vyska 3500m/nm a viac. Busom ides az k hraniciam, vylozia ta pri brane, potom ides na peruansku colnicu vratit vstupny listocek, daju ti stempel. Potom ides na bolivijsku colnicu, kde ti daju zase vstupny listok a tiez peciatku. A este medzitym otravuju s dotaznikmi,ci nemame prasaciu chripku. Za hranicami nastupis opat do busu a ides do dediny Copacapany kde mas nejaku 1,5hod na sightseeing. Neni tam dokopy nic, a iba draho, takze sme si dali iba pizzu. Potom sme pockali na bolivijsky bus, dalej na trajekt aj s busom, a potom zas pokracovanie po pevnine do La Paz. Predmestie 'vrakuna' bolo ako z americkeho filmu. Vyhorena benzinka, vsade kamiony, indiani, no bolo co sledovat z busu. Tesne pred vstupom do mesta sme ostali v uzase, rovno z dvojprudovky v kopcoch je vyhlad na cele mesto v udoli, mrakodrapy vs domy. La Paz. Fakt ze wau. V La Paz nas to vyhodilo niekde v centre. Ked sme sa pytali taxikara, ci nas vezme na hotel na ulicu tu a tu, kukal na mna jak na idiota. Potom sme pochopili, ked sme zistili ze hotel je asi 50m od nas. La Paz je najvyssie polozene hlavne mesto a vravi sa, ze bez rucnej tam clovek nezaparkuje, lebo ulicky su hore dole kopcom. Prechadzka po meste da nasincovi zabrat. Zabrat nam dalo aj vyliezt peso na 3tie poschodie v hoteli Cruz de los Andes, kde sme stravili 3 noci. Zvysok dna sme behali ulickami, najedli v restike, ktora bola pekna, ale cenovo skor turisticka. Zistili sme, ze by nebolo odveci ist na bike trip na cestu smrti, ktoru tam absolvuje kopec ludi. Je tam vela spolocnosti, ktore tieto celodenne vylety robia, bolo len na tom, vybrat si tu spravnu, aj co sa tyka stavu bicykla, aj celkovo sluzieb, ceny, no a aj tricka, ktore ti zostane na pamiatku. Tento trip sme nemali v plane takze islo aj to, zosynchronizovat plan a dostat sa potom v potrebnom case tam, kam sme chceli. To jest do Uyuni. Nocnu cestu sme si uz nechceli zopakovat, nastastie vlak, ktory chodi 2krat tyzdenne Oruro-Uyuni, siel akurat v dany den a cez den. Vlak sa napaja na bus La Paz-Oruro, resp predavaju to ako combo bus+vlak. Bookli a zaplatili sme listky cez net, office kde sme si ich mali vyzdvihnut bol v inom hosteli.

CO SME VIDELI:
cely den v podstate cestujeme, takze z okienka autobusu vidime hory hory a hory. Prekracujeme hranice, dalej mestecko Copacabana kde je 2h prestavka. Nasleduje trajekt, dalsi autobus. Premestie La Paz vyzera carovne. Vsade je neuveritelna chudoba, spustosene budovy, cesty. O Bolivii sa hovori ako o Tibete juznej ameriky.

DOPRAVA:
bus puno-> La paz. tentokrat sme listok kupili priamo na stanici bez provizie. TourPeru za S/.25. Poplatok na hranici je par Bolivianos, poplatok za trajekt je cca 5Bs. Autobus nas vysadil priamo v centre La Paz par metrov od hotela.

POTRAVA:
V Copacabane sme sa najedli v pizzerii, prekvapivo pizza bola dobra. V La Paz sme navstivili turisticku restiku, peknu, ale ceny boli nie moc bolivijske.

UBYTKO:
Cruz de los Andes priamo v centre. Pekna izbicka na 3tom poschodi aj s kupelkou na izbe za vybornu cenu. Internet na recepcii, wifi v celej budove. Fajn ranajky a ovocie.

cruz de los andes
Cruz de los Andes, the room
la paz suburb
La Paz predmestie
la paz suburb
la paz suburb
La paz predmestie
la paz suburb
La paz predmestie
copacabana
Colorfull Copacabana
copacabana
masiaren
copacabana
Copacabana
copacabana
copacabana
peru bolivia borders
prekracovanie hranic
La paz
La Paz vstupujeme

La paz, altiplano all around
la paz suburb
la paz traffic
La paz, traffic
la paz suburb
Few km from La Paz, Andes in front of us
la paz suburb
Ferry
Bolivia ferry
ferry
Ferry

No comments:

Post a Comment